Çocuk Çalıştayı'nda anadilde eğitim vurgusu

  • 17:35 5 Temmuz 2025
  • Çocuk
AMED -Amed'de düzenlenen “Çocuklar özgür toplumun geleceğidir” çalıştayında, kayyım politikalarına rağmen Kürtçenin yaygınlaştırılması, ekolojik temelli anadil eğitiminin geliştirilmesi ve her halkın kendi eğitim modelini kurmasının gerekliliği vurgulandı.
 
Amed’in Peyas Belediyesi, “Çocuklar özgür toplumun geleceğidir” başlşıklı iki gün sürecek çalıştaın ilk günü  gerçekleşti. Belediye binasında düzenlenen çalıştaya çok sayıda kişi katıldı. 
 
Çalıştayda ilk olarak konuşan Peyas Belediye Eşbaşkanı Berivan Sincar, "Asimlasyon, inkar ve imha politikalarına karşı Kürt halkı geri adım atmadı, büyük direndi. Hem dilini hem de kültürünü korudu. Belediyeler bünyesinde Kürtçe kreşler açıldı. Zor koşullar altında açıldı. Kürtçenin gelişimi için belediyeler büyük bir görev düşüyor. Kürtçenin gelişimi için üzerimize ne düşerse düşsün yapmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
DEM Parti Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Cemili Turhallı, "Dilimizin gelecek nesillere aktarılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız ve çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdüreceğiz” diye kaydetti. DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, Kürtçenin yaşamın her alanına yayılması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, anadile dönük saldırıların "insanlık suçu" olduğunu belirtti. Beritan Güneş Altın, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. 
 
Tecrübe aktarıldı 
 
Çalıştayda “Çocuklar için yapılan çalışmaların geçmişi ve edinilen deneyimler" konulu bir oturum yapıldı. Kürtçe eğitmeni Samya Ozbay Korhan, "Zarokistan’a başladığımızda 10 grup vardı. 2 yaş sınıfını açtık. Küçük yaşta öğrenmenin önemi büyüktü" diye belirtti. 
 
Kürtçe eğitmeni Evin Taşdemir, belediyenin açtığı Zarokistan'a işaret ederek, "Kürdistan’ın birçok yerinde çalışmalar yaptık. Kayyım atanması sonrası Kürtçeye dönük saldırılar gerçekleşti. Zim Zim’da imkanlarımız azdı. Ancak çalışmalarımız iyiydi. Kürtçenin gelişimine büyük katkısı oldu. Çok dili eğitim için yoğun bir tecrübe var, bunun hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Zarokistan çalışmalarında yer alan Serdar Bayram ise, "Orada dilin gelişimi için yoğun bir mücadele verildi. İlk aşamada ne yapılacak nasıl yapılacak arayışı vardı. Yoğun bir çalışma sonucu yol yöntem ortaya konuldu ve o yol yöntem bugüne kadar geldi. Kürtçe eğitimde ailelerin katılımı çok önemli. Katılım boyutu hem çocuğun hem de dilin gelişimi için önemli" diye konuştu.
 
Kürtçe eğitime dikkat çekildi 
 
“Okul öncesi eğitimin mevcut durumu” başlıklı oturum ile devam eden çalıştayda ilk olarak Kürtçe eğitim veren Ebru Şanlı konuştu. Baxçê Zarokan’da başlayan ve Kürtçe eğitimini Zarokîstan’da da devam ettiren eğitmen Ebru Şanlı, kayyım atamalarının ilk hedefinin Kürt dili olduğunu hatırlattı. Her kayyım ataması sonrası ilk hedefler arasında Kürtçe kurumlar olduğunun altını çizen Ebru Şanlı, “Bu saldırılara karşın alternatif yollara başvurduk. Kürtçenin gelişimi için mahalle mahalle, sokak sokak çalışma yürüttük. Kayyım süreçlerinin Kürtçenin gelişiminin önüne geçmemesi için mücadele verildi. Bu mücadele devam edecek” diye konuştu.
 
Ekolojik ortamda Kürtçe eğitim veriliyor
 
Perihan Altan, Zarokîstan’da eğitmen olduğunu belirterek, “Ailelerle birlikte bir çalışma içine girdik. Zarokîstan sürecinden bugüne aileleri çalışmaların içine katarak bunu gerçekleştirdik. Bu çalışmalar neticesinde Kürtçenin yaygın bir hal aldığını görüyoruz. Ekolojik ortama götürüp burada Kürtçe öğretiyoruz. Doğa ve dil ilişkisini burada geliştiriyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Ekolojik köy kurma hedefimiz var ve bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde çocuklar burada eğitimlerine devam edecek” dedi.
 
‘Materyal seçimi önemli’
 
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nde (MED-DER) Kürtçe ders veren Berivan Duman, dernekte çok yönlü dersler verdiklerini belirterek, “Kreş sürecindeki eğitim ve materyal seçimi önemlidir. Bunun seçimi, toplanması için önemli adımların atılması gerekiyor. 2 ile 6 yaş arası çocuklar eğitim görüyor. Bu yaştaki eğitim grupları için verdiğimiz eğitimlerde olumlu sonuçlar alıyoruz. Bunu geliştirmek istiyoruz” sözlerine yer verdi. 
 
'Her halkın ayrı bir modeli oluyor'
 
“Uluslararası örnekler ve modeller” oturumunda konuşan Kürtçe eğitmen Medya Yerlikaya, “Montesori metodu ile Amed’te 2014 tarihinde bir sınıf açtık. Buna göre materyaller getirdik. Çok sayıda metod ve model var. Bunları araştırarak yol, yöntem bulmaya çalıştık. Dünya modellerinden faydalanabiliriz, ancak kendi modelimizi inşa etmeliyiz. Çünkü her halkın ayrı bir modeli oluyor” diye konuştu.
 
Kürtçe eğitmen Gülser Sargül Uçar ise Finlandiya eğitim sisteminden örnekler vererek, “Buradaki eğitim sisteminde savaş oyunları yasak. Ücretsiz eğitim ve günde bir kere ücretsiz yemek hakkı var. Çocukların betondan kurtarılıp eğitim verilmesi şart. Gezici, özgür ve ekolojik bir eğitim sisteminin geliştirilmesi gerekiyor” diye kaydetti. 
 
Kadın Kültür ve Sanat Derneği (KASED) Başkanı Saliha Ayata, eğitimde anadilin önemine değinerek, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini söyledi.
 
Çalıştay yarın devam edecek.